Recipe for Vegetable Manchurian





  •  Recipe for Vegetable Manchurian

    Ingredients:

    • 1 cup grated cabbage
    • 1/2 cup grated carrots
    • 1/4 cup chopped capsicum
    • 1/4 cup chopped spring onions
    2 tbsp chopped coriander leaves
    • 1 tbsp minced ginger
    • 1 tbsp minced garlic
    • 2 tbsp cornflour
    • 4 tbsp all-purpose flour
    • Salt to taste
    • Black pepper powder to taste
    • Oil for deep frying
    • For the sauce:
    • 2 tbsp oil
    • 1 tbsp minced ginger
    • 1 tbsp minced garlic
    • 1/4 cup chopped spring onions
    • 1/4 cup chopped capsicum
    • 1 tbsp soy sauce
    • 1 tbsp chilli sauce
    1 tsp vinegar
    • 1 tsp sugar
    • Salt to taste
    • 1 1/2 cups water
    • 1 tbsp cornflour mixed with 2 tbsp water
    • 2 tbsp chopped coriander leaves for garnishing

    Instructions:

    1. In a mixing bowl, combine the grated cabbage, grated carrots, chopped capsicum, chopped spring onions, chopped coriander leaves, minced ginger, minced garlic, cornflour, all-purpose flour, salt, and black pepper powder. Mix everything well to form a smooth dough.

    2. Take small portions of the dough and shape them into small balls.

    3. Heat oil for deep frying in a kadhai or wok. Once the oil is hot, gently drop the vegetable balls into the oil and fry them until they turn golden brown.

    4. Remove the fried vegetable balls using a slotted spoon and drain them on a paper towel to remove excess oil.

    5. To prepare the sauce, heat 2 tbsp oil in a pan. Add minced ginger, minced garlic, chopped spring onions, and chopped capsicum. Stir-fry for a few seconds.

    6. Add soy sauce, chilli sauce, vinegar, sugar, salt, and water. Mix well and let the mixture come to a boil.

    7. Add the cornflour mixed with water to the boiling sauce and stir continuously until the sauce thickens.

    8. Add the fried vegetable balls to the sauce and toss gently to coat them with the sauce.

    9. Garnish with chopped coriander leaves and serve hot with steamed rice or noodles.



    सामग्री:

    1 कप पत्ता गोभी कद्दूकस की हुई
    1/2 कप कद्दूकस की हुई गाजर
    1/4 कप कटी हुई शिमला मिर्च


    1/4 कप कटा हरा प्याज
    2 बड़े चम्मच कटी हुई धनिया पत्ती
    1 बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ अदरक
    1 बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ लहसुन
    2 बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर
    4 बड़े चम्मच मैदा
    नमक स्वाद अनुसार
    काली मिर्च पाउडर स्वादानुसार
    डीप फ्राई करने के लिए तेल
    सॉस के लिए:
    2 बड़े चम्मच तेल
    1 बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ अदरक
    1 बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ लहसुन
    1/4 कप कटा हरा प्याज
    1/4 कप कटी हुई शिमला मिर्च
    1 बड़ा चम्मच सोया सॉस
    1 बड़ा चम्मच चिली सॉस
    1 छोटा चम्मच सिरका
    1 छोटा चम्मच चीनी
    नमक स्वाद अनुसार
    1 1/2 कप पानी
    1 टेबल स्पून कॉर्नफ्लोर 2 टेबल स्पून पानी में घोला हुआ
    गार्निशिंग के लिए 2 बड़े चम्मच कटी हुई धनिया पत्ती

    निर्देश:

    एक मिक्सिंग बाउल में, कद्दूकस की हुई गोभी, कद्दूकस की हुई गाजर, कटी हुई शिमला मिर्च, कटे हुए हरे प्याज़, कटे हुए धनिया के पत्ते, कीमा बनाया हुआ अदरक, कीमा बनाया हुआ लहसुन, कॉर्नफ्लोर, मैदा, नमक और काली मिर्च पाउडर मिलाएं। एक चिकनी आटा बनाने के लिए सब कुछ अच्छी तरह मिलाएं।

    आटे की छोटी-छोटी लोइयां लेकर उनकी छोटी-छोटी लोइयां बना लें।

    एक कढ़ाई या कड़ाही में तलने के लिए तेल गरम करें। - तेल के गरम होते ही वेजिटेबल बॉल्स को धीरे से तेल में डालें और गोल्डन ब्राउन होने तक फ्राई कर लें.

    तले हुए वेजिटेबल बॉल्स को एक स्लेटेड चम्मच का उपयोग करके निकालें और अतिरिक्त तेल निकालने के लिए उन्हें एक पेपर टॉवल पर निकाल लें।

    सॉस तैयार करने के लिए एक पैन में 2 टेबल स्पून तेल गर्म करें। कीमा बनाया हुआ अदरक, कीमा बनाया हुआ लहसुन, कटा हुआ हरा प्याज और कटी हुई शिमला मिर्च डालें। कुछ सेकंड के लिए हिलाते हुए भूनें।

    सोया सॉस, चिली सॉस, सिरका, चीनी, नमक और पानी डालें। अच्छी तरह मिलाएं और मिश्रण में उबाल आने दें।

    उबलती हुई चटनी में पानी मिला हुआ कॉर्नफ्लोर डालें और सॉस के गाढ़ा होने तक लगातार चलाते रहें।

    तले हुए वेजिटेबल बॉल्स को सॉस में डालें और धीरे से टॉस करें ताकि उन पर सॉस की परत चढ़ जाए।

    कटी हुई धनिया पत्ती से सजाकर उबले हुए चावल या नूडल्स के साथ गरमागरम परोसें।

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